LA VANILIA

La vanilia, la sëula orchidea che vën maieda dala jënt, ie na planta dassënn prijeda che tol n gran lëur a cultivé. I consumadëures se damanda tan na gran cuantità de vanilia che l marcià ne possa nia...

L temp dal formai

Acà valch dì é abù l met de esser menada dal da ite de le zele e di magasins de la Mèlga de Fascia e me à sapù dassen enteressant veder e capir duta la strada che cogn far l formai dant de ruar sun mie...

La steila sun Tamion

Ndana che speton la Gran steila de chest Nadal, podon vardar sun Tamion che l'é danef ruà la steila Michelin per Stefano Ghetta del restaurant "L Chimpl". Nstadì le ge é stata confermada per l cuinto an de seghit. Ciapar na...

Starbucks e la gana

Per chi che no viaja Starbucks l'é na ciadena americana de cafeteria. Se pel beiver de vigne sort de cafè, vigneun con so inom: cafè più o manco tostà, con più o manco lat, con o senza caramel, con o senza menta......

Anacarc

L inuem talian “anacardo” vën dala forma de chësta cuces che lecorda n cuer. L inuem nglëisc “cashew” o franzëus “cajou” vën da “acajù”, la parola indigena di Tupi, na etnia...

Cheesecake al salmone

Dalla Finlandia, una ricetta per le tavole festive che si presta a buffet e aperitivi e da preparare in anticipo, adattata ad ingredienti reperibili anche dalle nostre parti. Per 8 persone. Tempo di preparazione circa 2 ore, più il tempo di raffreddamento....

L vidor fiorì

Alto Adige/Südtirol: podon dir che l’é n “vidor fiorì“, con n muie de vignes che fèsc da coronament a veies ciastìe, a pìcola gejies col ciampanil spiz o a cigola, a barcons piens de geranies....

Nostalgia d'estate

Spaghetti al profumo di Sicilia Una ricetta semplice, ma che vi farà viaggiare con il suo gusto sorprendente e il profumo mediterraneo che sprigionerà in cottura. Per 4 persone Difficoltà Facile Ingredienti spaghetti grossi (tipo...

De Teroldech e Marzemin

Aane dit “Trentin”, e tel Trentin sion! No ve nee che son stolza e ence mingol cruzièda a ve contèr del vin de noscia region. Cruzièda percheche da la gaissa me sà de no esser bona de “ilustrèr“...

Grumello, Sassella, Inferno...

Endò n bel bondì a Dutes. Fossa ben da me trèr la oreies ajache é lascià passèr mingol massa temp da l’ultima outa. Se vae inant con chesta velozità perde l fil e passa vèlch an dant de ruèr...

RUM

La Butëiga dl Mond pieta na sort de rum che ruva da Cuba. Ma da ulà vën pa perdrët l rum y co vëniel pa fat? L rum ie cunesciù te Europa bele da truep tëmp incà. N valgun ani do che Christoph Columbus ova...

COUSCOUS

L cous cous ie na spezialità tipica dl’Africa. L vën fat cun blava y pona tanfà sëura l’ega via L cous cous ie na spëisa che n possa njenië ca te truepa manieres. N possa l maië cun verdura, coche pomodori...

L ananas

L ananas ie n frut che crësc dantaldut tla Tailandia, tl Brasil y tla Filipines. L’ananas possen maië cruf ma n possa nce fé śulza, vin, soft o alcol limpea. Sëurapro possen l adurvé pra plu sortes de rezetes. L frut ...

Barolo&compagnia

Jon inant con noscia spazierèda “enoica” (che revèrda l vin), che en dijede? Son ben stata mingol peigra chest’outa, ma canche l’é festes anterite no se rua più a fèr nia. Eves, ponjins, augures,...

Na spazierèda anter i vins taliegn

Oramai saede che la mia pascion l’é i vins de calità coscita che inché me é pissà che fosse bel partir da sunsom l stivèl per ruèr fin japede, region per region, zenza lascèr fora la doi ijoles,...

Per na sera doucia e chieta

En chest’outa proe a ve fèr ciarcèr n vin da meditazion. Se ge disc vin da meditazion a n vin rich, spes, che no à de besegn de se compagnèr a n piat per se valorisèr, ma che ence beù da “soul“...

Champagne: per viventèr l spirit

Canche son mingol ju de spirit me vegn estro de vèlch che me soscedee da ite, vèlch che me dae indò mingol de gaissa. E chest vèlch l’é n vin sprizent... apontin, l CHAMPAGNE. Ades cogne stèr n muie ascorta,...

L vin, no demò se l beif

Me sà semper bel lejer ‘gana’. Articoi desferenc, scric con cher e capazità. Na spazierèda anter mondi desvalives, idees neves, vijions daldidanché e da zacan, se dijessa che dut vegn tout te gremen, desche apontin...

L guaranà

L guaranà ie na planta che crësc tl’Amazonia y à na sustanza che à la medema fazion sciche la cofeinaLa Paullinia cupana coche n ti dij per latin ie na planta dla familia dla Sapindaceae. L guaranà à laite...

Bombi da brija

Serf300 gr de pasta fata a man500 gr de brijes fresces1 cigòla no picola no grana3 costes de ai1 dl ele de olifsal - peiver70 gr de poìna100 gr de grana3 rosc de ef100 gr de smauzRezetaNeta i fonghes e destaca i ciapìe.Taa la cigola...

Linses, linses, linses!

La lnses ie na verdura dla familia dla Papilionacee y si storia à scumencià dan truep centeneies. Da reperc fossilisei àn abinà ora che la linses ie la plu vedla verdura cultiveda dala jënt. Nce tla bibia vëniel rujenà...

L mango

N frut particuler, bon per la sanità y de gran tradizionL mango ie n frut de originn indiana che à bele da aniscimi incà na gran mpurtanza: l vën dant te truepa lijëndes indianes y nce mo al didancuei iel cunscidrà...

L chili

Nce sce l chili ie cunesciù per si sëur sciorfa, àl truepa vitamines, fej zirculé l sanch y scunësc l magonChili - L chili ie n frut che vën dal’America dl Sud, ulache l univa cultivà bele dan 3.000 ani....

Galletto in casseruola ai peperoni

Galletto in casseruola ai peperoniingredienti (per 6 persone)2 polletti se possibile ruspanti1dl di olio extra vergine d’oliva1 rametto di rosmarinosale e pepe3 spicchi d’aglio2 dl di vino rosato1 cucchiaio di pomodoro concentrato1 cipolla...

Donatella Zampoli. Una cuoca stellata

E dire che molte di noi ladine siamo abituate a far quadrare le cose, ma credetemi, Donatella ci batte tutte e anche con facilità. Noi magari ci vantiamo di essere in grado di fare la spesa per 10? 20? 50 persone? o forse anche 100? Forse le più...